Help:Navigeren op Wikidata/Gebruikersopties

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Navigating Wikidata/User Options and the translation is 100% complete.

Deze pagina biedt informatie over een aantal gebruikersopties die beschikbaar zijn voor aangemelde gebruikers. De pagina biedt ook een aantal tips om de instellingen te configureren om optimaal gebruik te kunnen maken van wat Wikidata heeft te bieden.

Een geregistreerde gebruiker is een gebruiker die zich heeft aangemeld voor een account en zich heeft aangemeld bij Wikidata en/of een van de Wikimedia-projecten (via het globlale account). Als u Tweetrapsauthenticatie heeft ingeschakeld, wordt u mogelijk gevraagd een token in te voeren als onderdeel van het inloggen op uw account.

Houd er rekening mee dat de gebruikersopties die op deze pagina worden beschreven alleen beschikbaar zijn voor degenen die al een gebruikersaccount voor Wikidata hebben gemaakt. Hoewel het aanmaken van een gebruikersaccount niet nodig is om bij te dragen aan het project, wordt het wel aangemoedigd. Het aanmaken van een account is eenvoudig en gratis, en vereist geen naam of persoonlijke gegevens. Het is ook mogelijk om in te loggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord die u al gebruikt in elk Wikimedia-project via SUL, dat een uniforme gebruikerslogin biedt voor alle projecten.

Taalinstellingen

Het Voorkeursmenu voor Wikidata
De ULS (in het voorbeeld hier voor de Engelse taal) staat bovenaan de pagina
De "In andere talen"-sectie van een itempagina
Babel user information
nl-0 Deze gebruiker heeft geen kennis van het Nederlands (of begrijpt het met grote moeite).
nl-1 Deze gebruiker heeft elementaire kennis van het Nederlands.
nl-2 Deze gebruiker heeft basiskennis van het Nederlands.
nl-3 Deze gebruiker heeft gevorderde kennis van het Nederlands.
nl-4 Deze gebruiker beheerst het Nederlands als ware het zijn moedertaal.
nl-5 Deze gebruiker heeft professionele kennis van het Nederlands.
nl-N Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
Users by language

Er zijn veel redenen waarom u uw taalinstellingen wilt aanpassen. U kunt bijvoorbeeld Wikidata bekijken in een specifiek dialect dat een aparte variëteit van een taal is (Canadees Engels en Braziliaans Portugees worden beschouwd als dialecten van het Engels en Portugees). Als u meerdere talen kent, kunt u informatie over items bekijken en toevoegen, zoals labels, beschrijvingen en aliassen, in alle talen die u begrijpt tijdens het bewerken van Wikidata.

U kunt uw taalvoorkeuren op drie manieren instellen: via de link "Preferences" in gebruikersopties, met behulp van de Universal Language Selector of via de extensie Babel (#babel sjabloon).

Terugvallen bij een taal op een andere taal

Bij de Universal Language Selector en de extensie Babel kunt u een terugval voor de taal opgeven. De terugvalketen verwijst naar de systematische manier van Wikidata om inhoud aan u weer te geven wanneer deze niet beschikbaar is in uw voorkeurstaal. Als u bijvoorbeeld hebt aangegeven dat u taal X, Y, Z kent, maar een pagina niet beschikbaar is in X of Y, krijgt u automatisch een Z-versie van de pagina. U kunt uw huidige taalterugvalketen Special:MyLanguageFallbackChain bekijken. Merk op dat niveau 0 voor een taal het nog steeds toevoegt aan de taalterugvalketen.

Functies die de taalterugvalketen van de gebruiker gebruiken:

Functies die gebruikmaken van de standaard taalterugval:

  • HTML-paginatitel en H1-kop op itempagina's
  • Claims met het gegevenstype "item" weergegeven op artikelpagina's
  • {{Q}} sjabloon
  • API call wbgetentities met parameter languagefallback=1

Voorkeursmenu

Dit is de eenvoudigste en beste optie voor gebruikers die Wikidata alleen in één taal zullen lezen en editen.

U kunt uw taalinstellingen bijwerken door op de link "Preferences" bovenaan elke pagina te klikken. U kunt ook het menu Voorkeuren openen (wanneer u bent ingelogd) door naar Special:Preferences te gaan. Scrol op het eerste tabblad met de titel 'User profile' omlaag naar het gedeelte 'Internationalisation'. Selecteer uw voorkeurstaal in het vervolgkeuzemenu en klik op "Save" onderaan de pagina om uw instellingen op te slaan. Dialecten van talen zijn beschikbaar voor selectie, maar volledige vertalingen van sitepagina's bestaan mogelijk niet voor hen; als u Wikidata in een dialect wilt lezen en bewerken, is het daarom aan te raden om een van de andere taalinstellingsopties te gebruiken om uw taalterugvalketen te vermelden.

Universele Taalkeuzeselectie

Deze optie is het beste voor gebruikers die bijdragen aan Wikidata in een taal die niet volledig wordt ondersteund door de standaard Wikidata-invoerinstellingen en/of hun eigen toetsenbord.

U kunt toegang krijgen tot de Universal Language Selector (ULS) door op dit pictogram bovenaan elke pagina te klikken: ULS. De ULS biedt een mechanisme voor het configureren van uw taalinstellingen voor zowel de Wikidata-interface als uw invoermethoden (dat wil zeggen dat u tekst kunt typen in talen die niet rechtstreeks door uw toetsenbord worden ondersteund). Voor meer informatie, zie de ULS-extensiepagina.

Babel extensie

Deze optie is het beste voor gebruikers die in meerdere talen bijdragen aan Wikidata. Als u bij het bewerken van Wikidata meerdere talen kent, wilt u wellicht informatie over items (labels, beschrijvingen en aliassen) in die talen zien en de optie hebben om eventuele ontbrekende informatie in de talen die u begrijpt aan die velden toe te voegen. De extensie Babel maakt dit mogelijk door gebruikers in staat te stellen de lijst met talen te configureren die in de sectie wordt weergegeven met terminologische informatie ("In meer talen") bovenaan de itempagina's.

U kunt de extensie Babel activeren door het sjabloon #babel aan uw gebruikerspagina toe te voegen. De syntaxis hiervoor is als volgt:

{{#babel:xx-i|xx-i|...}}

waarbij xx een MediaWiki-taalcode is, en i uw vaardigheidsniveau in de taal aangeeft; i is een getal van 0 tot 5 (waarbij 0 geen kennis is en 5 professionele vaardigheid) of de letter N voor moedertaalsprekers. Meerdere talen worden gescheiden door |. Als u bijvoorbeeld een sjabloon #babel wilt toevoegen waaruit blijkt dat u over een moedertaalkennis van het Engels, een gevorderde kennis van het Frans en een professionele vaardigheid in het Duits beschikt, zou u de volgende code gebruiken:

{{#babel:en-N|fr-3|de-5}}

Meer informatie over de nummeraanduidingen is beschikbaar op de extensie pagina Babel. Voor MediaWiki-taalcodes, zie de lijst met projecten per taalcodes.

Nadat u het sjabloon aan uw gebruikerspagina hebt toegevoegd, worden labels, beschrijvingen en aliassen in de genoemde talen net onder het gedeelte 'In more languages' op itempagina's weergegeven.

Gadget LabelLister

Om toegang te krijgen tot het label en de beschrijving in alle talen, schakelt u de gadget LabelLister in.

Gadgets

Gadgets zijn speciale scripts of programma's, geschreven door andere gebruikers, die ervoor zorgen dat bepaalde Wikidata-taken eenvoudiger en efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Het gadget Merge.js, kan bijvoorbeeld worden gebruikt om eerst een semi-automatische samenvoeging van twee items uit te voeren en vervolgens de verwijdering van het dubbele item aan te vragen.

Gadgets kunnen worden geactiveerd in het menu Preferences onder het tabblad "Gadgets". Gadgets zijn meestal gebaseerd op JavaScript. Houd er dus rekening mee dat JavaScript in uw browser moet zijn ingeschakeld om te kunnen werken.

Zie Special:Gadgets om de lijst met beschikbare gadgets te bekijken. Meer informatie, inclusief documentatie en auteursgegevens voor gadgets, is ook te vinden op Wikidata:Tools/Gadgets.

Toegangsniveaus en toegangsrechten

De mogelijkheid van een gebruiker om bepaalde functies van de Wikidata-interface te gebruiken en te wijzigen, wordt bepaald door de gebruikersrechten die de gebruiker heeft. Slechts enkele van de speciale toegangsniveaus die een gebruiker kan hebben, zijn onder meer beheerders, bureaucraten, vertalingenbeheerders, en eigenschapaanmakers.

Sommige toegangsniveaus voor gebruikersaccounts kunnen worden aangevraagd op Wikidata:Requests for permissions. Gebruikers kunnen zichzelf nomineren of elkaar nomineren. Andere toegangsniveaus moeten handmatig worden toegewezen door een gebruiker met de juiste bevoegdheid.

Om meer te weten over de verschillende gebruikerstoegangsniveaus en -rechten, zie Wikidata:User access levels.

Zie ook

Voor meer informatie en hulp, zie:

  • Project chat, voor discussie over alles op Wikidata
  • Wikidata:Glossary, over termen die gebruikt worden op deze en andere hulppagina's
  • Help:FAQ, veelgestelde vragen die gevraagd en beantwoord werden door de Wikidata-gemeenschap
  • Help:Contents, het hulpportaal biedt alle documentatie die beschikbaar is over Wikidata