Help:Esitykset

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Statements and the translation is 43% complete.
Outdated translations are marked like this.

Wikidatassa konseptia, aihetta tai objektia kuvaa kohde. Jokaisella kohteella on oma sivu. Esitys on se tapa, jolla kohteen tieto - se data mitä meillä siitä on - tallennetaan Wikidatassa. Tämä tapahtuu liittämällä ominaisuus ainakin yhteen arvoon; tämä pari on esityksen ydin. Esityksiin voi myös lisätä huomautuksia, enemmän arvoja, vaihtoehtoisia tarkenteita, viitteitä ja arvotasoja. Esityksillä myös liitetään kohteita toisiinsa, mikä luo linkitetyn tietorakenteen.

Kieli kohde ominaisuus Arvo
englanti Marie Curie occupation physicist
saksa Marie Curie Tätigkeit Physiker
ranska Marie Curie occupation physicien ou physicienne
puola Maria Skłodowska-Curie zajęcie fizyk
  Q7186 P106 Q169470

Esimerkki:

In order to include information about the occupation of Marie Curie in Wikidata, you would need to add a statement to the item for Marie Curie, Marie Curie (Q7186). Using the property, occupation (P106), you could then add the value physicist (Q169470). You could also add the value chemist (Q593644). Note how both chemist and physicist have their own pages in Wikidata, thereby allowing Marie Curie to be linked to these items.

Kielestä riippumattomat yleisperiaatteet

Wikidata-esityksen yleiskuva
esimerkki yksinkertaisesta esityksestä, joka muodostuu yhdestä ominaisuus-arvo-parista
esimerkki esityksestä, joka muodostuu yhdestä ominaisuudesta ja useasta arvosta
esimerkki Wikidata-esityksestä, joka muodostuu yhdestä ominaisuus-arvo-parista, tarkenteista ja lähdeviittauksesta

Esitys koostuu ominaisuus-arvo-parista, esimerkiksi "sijainti: Saksa".

Esityksen ominaisuus kuvailee tiedon arvon ja sitä voidaan ajatella tiedon luokkana, kuten "väri", "asukasluku" tai "media Commonsissa" (tiedostot, joita säilytetään Wikimedia Commonsissa). Esityksen arvo on se varsinainen tieto, joka kuvailee kohdetta.

Statements can also be expanded upon, annotated, or contextualized with the addition of value optionals (qualifiers, references, and rank). The core part of a statement without references and ranks is also called claim. A claim without qualifiers is also referred to as snak.

So, along with sources (references) and ranks, qualifiers allow statements to be expanded on, annotated, or contextualized beyond what can be expressed in just a simple property-value pair.

The structure is property-value(s), with optionals for every value (rank, qualifier and references).

Ominaisuudet

Jokaisella Wikidatan ominaisuudella on ennalta määrätty datatyyppi, joka rajoittaa minkälaisia arvoja sille voidaan antaa. Esimerkiksi "värille" voidaan antaa arvoksi vain toisia kohteita, "asukaslukuun" voidaan laittaa vain numeroita ja ominaisuudelle "Commons media" voidaan antaa vain multimediatiedostoja, joita voi katsoa Wikimedia Commonsissa.

Voit lukea lisätietoa ominaisuuksista sivulta Wikidata:Properties.

Arvot

Useita arvoja

Jos ominaisuudella voi luonnostaan olla useita arvoja (kuten henkilön lapset tai maan viralliset kielet), niin ne voidaan tietenkin sille lisätä.

Toisaalta jos kohteella pitäisi oikeastaan olla vain yksi arvo (kuten kaupungin asukasluku), mutta sillä on useita arvoja (esimerkiksi siksi, että eri lähteet antavat sille eri lukuja), kaikki arvot voidaan lisätä ja niille pitäisi lisätä tarkenteita. Tarkenteita käytetään kuvaamaan tai täsmentämään ominaisuuden arvoa. Katso lisätietoa sivulta Help:Qualifiers.

Tuntematon tai ei arvoa

Joskus kohteen tietyllä ominaisuudella ei ole arvoa tai se on tuntematon. Joillakin ominaisuuksilla nämä data-arvot silti antavat kohteesta tärkeää tietoa, ja ne pitäisi tallettaa Wikidataan. Voisimme esimerkiksi sanoa, että kohteella Elizabeth I of England (Q7207) oli "ei arvoa" ominaisuudelle child (P40), mikä on eri asia kuin olla tallettamatta mitään. Voisimme myös sanoa, että kohteen William Shakespeare (Q692) ominaisuudella date of birth (P569) on "tuntematon arvo".

Unknown value may also mean the value is a known object, but that there's currently no Wikidata item about the object. However, in this case it is strongly recommended to create an item for the object, if it meets the notability policy.

Valtaosa Wikidatan arvoista on tavallisia arvoja, ja ne lisätään normaalisti. Tuntemattomat ja olemattomat arvot lisätään esityksiin klikkaamalla arvokentän vieressä olevaa ikonia, joka näyttää tältä: .

Item values

The most common kind of value on Wikidata is the item. This means the property references another item in Wikidata. For example, you might have a statement that says Albert Einstein (Q937) instance of (P31) human (Q5). In other words, the value of the property instance of (P31) for Albert Einstein (Q937) is the item human (Q5). If the value for the property doesn't exist yet (say if Albert Einstein (Q937) were some kind of alien) you can always just make a new item.

Kvantitatiiviset arvot

Kvantitatiivisia arvoja lisättäessä tulisi ottaa huomioon seuraavat rajoitteet. Wikidatan hyväksymä suurin positiivinen kokonaisnumero on 9e124 ja suurin negatiivinen numero -9e124. Float-luvuille tuetaan yhtä lisädesimaalipaikkaa, 9,9e124, mutta 9,91e124 ei ole mahdollinen. Pienimmät positiiviset ja negatiiviset luvut ovat 1e-124 ja -1e-124. Float-lukujen eksponentti voi olla vain 123, joten pienimmät positiiviset ja negatiiviset float-luvut ovat 1.0e-123 ja -1.0e-123. (Huomaa, että nolla varataan arvon tarkkuuden indikaattoriksi. Vertaa tätä 1e-123:n syöttämiseen.)

Lisää vain varmennettavissa olevia tietoja

Wikidata ei ole tietokanta, joka säilyttää "faktoja" maailmasta, vaan sekundäärinen tietovarasto, joka kerää tietoa ja lähdeviitteitä sellaiseen tietoon. Tämä tarkoittaa sitä, että Wikidata ei totea mikä Saksan asukasluku oikeasti on; se vain tarjoaa tiedon siitä, mikä Saksan asukasluku on tietyn lähteen kuten The World Factbook (Q11191) CIA World Factbookin mukaan.

Siispä useimpien esitysten pitäisi olla tarkistettavissa viitattavista tietolähteistä, kuten kirjoista, tiedejulkaisuista tai uutisartikkeleista. Wikidatassa viitteitä käytetään osoittamaan tiettyihin lähteisiin, jotka vahvistavat esityksessä olevan datan. Voit lukea lisätietoja sivulta Help:Sources.

Enemmistö ja konsensus

Because statements essentially point to referenceable sources of information and different sources may provide contradicting information, it's possible to represent a plurality of perspectives on Wikidata.

In case of disputes, community consensus determines the value of a property, however other points of views can be added as additional values as long as they include a source and appropriate qualifiers. Ranks can also be used; if a consensus exists, it should be indicated by a preferred rank. For more information on ranks, please see Help:Ranking.

Please note that disputes should be discussed on the item's discussion page. Edit warring over values is not acceptable.

Täsmennyssivut ja muut ei-kohde Wikimedia sivut

Kun Wikidata-kohde viittaa Wikimedia-sivun aiheen sijasta itse Wikimedia-sivuun, tulisi sivun tyyppi identifioida ominaisuudellla instance of (P31). Tähän kuuluvat luokat, mallineet ja muut sivut, jotka eivät ole päänimiavaruudessa.

Kaikilla täsmennyssivyilla pitäisi olla esitys 'instance of (P31) Wikimedia disambiguation page (Q4167410)'.

Esimerkkejä:

item: Madonna (Q1564372)
instance of: Wikimedia disambiguation page (Q4167410)
item: list of lighthouses in Iceland (Q3253135)
instance of: Wikimedia list article (Q13406463)

Kun Wikipedia-sivu kattaa useamman kuin yhden konseptin, objektin tai asian, käytä ominaisuutta 'has part(s) (P527)' linkittämään yksittäisten konseptien, objektien tai asioiden erillisiin Wikidata-sivuihin.

Hylkäämisperusteet

Wikidata-esitysten pitäisi olla lähteistettyjä ja sisältää luotettavia ja neutraaleja viitteitä.

Seuraavantyyppisiä tietoja ei pitäisi lisätä esityksinä Wikidataan:

  • Esityksitä, jotka sisältävät tai paljastavat arkaluonteista tai yksityistä tietoa elävistä henkilöistä. Katso lisätietoa sivulta Wikidata:Living people.

Esitysten järjestys

Esitysten ja tarkenteiden järjestyksellä ei pitäisi olla mitään merkitystä: ne on järjestetty sen mukaan, milloin esitys on lisätty. Rankkaus tai numerointi esitetään tarkenteilla, kuten series ordinal (P1545), ranking (P1352) ja point in time (P585). Sen sijaan sivulla MediaWiki:Wikibase-SortedProperties listattuna sivulla olevat ominaisuudet järjestetään sivulla olevassa järjestyksessä, eli kaikkia ominaisuuksia ei järjestetä lisäyspäivämäärän mukaan.

At Wikidata, the current configuration splits:

  • On items: properties with external identifier datatype at the bottom of pages, all other: above.
  • On properties: properties for property constraints at the bottom of pages, all other: above.

In addition, if properties are listed in MediaWiki:Wikibase-SortedProperties, they are sorted according to their order on that page, with all properties not listed sorted by date added.

Order of statements for a property

If there are multiple statements with the same property, these appear in the order they have been added. Sample: Q60#P1082 has values for several years.

When querying on Wikidata Query Server, they may appear in this order or any other. For a specific order, other features must be used:

On high profile items, it can be tempting to change the order of display of statements. This should be done with rearrange values.js (Q106683950) after ensuring other features are present. The script was converted into a gadget and can be enabled in Preferences. Avoid deleting and re-creating statements to sort them.

For some multi-valued properties with date or series ordinal qualifiers, the Wikidata community suggested the development of automatic sorting of statements after entry. Sample: display population numbers ordered by year (many items about places have such numbers and there is no point in ordering them manually or differently).

Kuinka esityksiä lisätään

Esitykset lisätään kohteen sivulle —tässä tapauksessa kohteeseen Marcel Bouix (Q16775650)— seuraavalla tavalla:

Skrollaa alaspäin Esitykset-osioon
Klikkaa linkkiä "lisää", joka on kaikkien muiden esitysten alapuolella
Ala kirjoittaa ominaisuutta uuteen ominaisuuskenttään.
Valitse ominaisuus ehdotetuista vaihtoehdoista.
Ala kirjoittaa arvoa ominaisuuden oikealle puolelle ilmestyvään kenttään. Klikkaa "julkaise", kun olet valmis.
Valmis ominaisuus näyttää tältä. Jos haluat muokata tai poistaa sen, klikkaa linkkiä "muokkaa".

Lisätäksesi tarkenteita, lähteitä tai rankkauksia, katso asianomainen ohje listasta sivun alalaidassa.

Katso myös

Katso aiheeseen liittyviä ohjesivuja:

  • Help:Properties, which explains what properties are and what rules they follow
  • Help:Sources, which explains what sources are and what rules they follow
  • Help:Qualifiers, which explains what qualifiers are and what rules they follow
  • Help:Ranking, which explains what ranks are and what rules they follow
  • Help:QuickStatements, which explains how to add statements in batches using QuickStatements tool

Katso lisätietoja ja ohjeita:

  • Project chat, kaikelle Wikidataan liittyvälle keskustelulle
  • Wikidata:Glossary, tällä ja muilla ohjesivuilla käytettävä sanasto
  • Help:FAQ, useasti kysyttyjä kysymyksiä
  • Help:Contents, ohjeportaali, jossa on kaikki Wikidataan liittyvä dokumentaatio