Wikidata:CopyClear/NADD

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search

Voor het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur zoekt CopyClear de auteursrechtelijke status van archiefcollecties en museale collecties uit van de partners van dit netwerk. Daarvoor worden datasets met informatie over ontwerpers en ontwerpbureaus geanalyseerd en de ontwerperspagina's worden toegevoegd aan Wikidata (personen). Na afronding van het project is de auteursrechtelijke status van de werken uitgezocht en krijgen partners deze informatie om de gegevens bij de bron te kunnen opnemen. Het NADD team ondersteunt hierbij, waar gewenst en nodig. De aangevulde informatie over ontwerpers en ontwerpbureaus zal vanuit de Knowledge graph van Wikidata gebruikt worden voor een visualisatie op de nieuwe website van het NADD. Daarnaast wordt de informatie gedeeld met het Datasetregister van het Netwerk Digitaal Erfgoed om hergebruik te stimuleren. Ook wordt er samengewerkt met de RKD om de dataset RKDArtists met de verzamelde informatie van het NADD project aan te vullen. Dankzij het project is het mogelijk om een belangrijke vraag uit het netwerk te beantwoorden; waar zich de archieven van ontwerpers en ontwerpbureaus bevinden.

Zie voor overzichten van NADD:

Kort samengevat levert het project een bijdrage aan: - het helder krijgen van de auteursrechtelijke status van design (archief)collecties van de partners, nodig voor het creeeren van zichtbaarheid voor het publiek - het vergroten van de zichtbaarheid van het Nederlandse ontwerpveld nationaal en internationaal - het achterhalen van de fysieke en/of online locatie van designarchieven

Deelnemers aan het project zijn onder meer RKD, V2, Eye, LIMA, Stedelijk Museum Amsterdam, Textielmuseum, Boymans van Beuningen, Design Academy, Europees Keramisch Werkcentrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Design Museum Den Bosch, Louis Kalff Instituut, Het Nieuwe Instituut, Tactical Mediafiles, Allard Pierson en het Wim Crouwel instituut.

Bij items die relevant zijn wordt weggeschreven P5008 -> NADD-Wikidataproject (Q123694075).

Het project wordt in drie fases uitgevoerd. Op dit moment is fase 1 afgerond. Fase 2 is gestart en loopt van januari 2024 t/m mei 2024. Fase 3 loopt van mei 2024 t/m juni 2024. Een opleveringsmoment wordt beoogd op de dag van het design, 20 juni 2024.

Fase 1

[edit]

In Fase 1 van het Wikidata project van de NADD wordt samengewerkt met organisaties die archieven en/of collecties beheren rondom design en digitale cultuur in de provincie Brabant.

TexielMuseum

[edit]

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. Het Textielmuseum beschikt over een collectie en een archief die relevant met betrekking tot (textiel)design. Daarnaast zijn er op het gebied van textiel relevante datasets. Waar we mee begonnen zijn is de Textielbedrijven in Tilburg: https://wikimiddenbrabant.nl/Categorie:Twee_eeuwen_Tilburgse_textielfabrieken Het overzicht daarvan wordt hier bijgehouden: Textielbedrijven in Tilburg Het museum heeft een collectie met circa 2.600 vervaardigers. De vervaardigers zijn in Wikidata geplaatst. Van het totaal aantal waren 780 vervaardigers al in Wikidata aangemaakt, de rest is nieuw toegevoegd.

Dutch Graphic Roots

[edit]

Roots is een reeks gedrukte Nederlandstalige publicaties, gestart in 2005, met als doel aandacht te schenken aan de wortels van de Nederlandse grafische ontwerpcultuur. Roots is een samenwerking tussen [Z]OO producties en Wilco Art Books en wordt van harte ondersteund door BNO, Pictoright en Wim Crouwel Instituut. Dutch Graphic Roots is de online versie van de reeks Roots. Dankzij Dutch Graphic Roots konden 62 artikelen over Nederlandse ontwerpers gekoppeld worden aan Wikidata-items over deze ontwerpers. Van 15 ontwerpers was nog geen wikidata-item aangemaakt, en dit is binnen dit project vervolgens gedaan.

Zie voor overzicht: Wikidata:CopyClear/NADD/Dutch_Graphic_Roots

Louis Kalff Instituut

[edit]

Het Louis Kalff Instituut is het erfgoedcentrum voor industriële vormgevingsarchieven, gevestigd in Eindhoven. Het Louis Kalff instituut is als Wikidata-item aangemaakt op Wikidata (Q123685435 en de individuele ontwerpers die op de website van het instituut genoemd worden, zijn toegevoegd aan Wikidata. De archieven van het ontwerpers die het Louis Kalff instituut heeft helpen behouden voor de toekomst, zijn ondergebracht bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. De informatie over deze design archieven wordt toegevoegd aan de ontwerperspagina's op Wikidata.

Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

[edit]

Het RHCe is rond de eeuwwisseling ontstaan uit het streekarchief Regio Eindhoven, het gemeentearchief Helmond en het streekarchivariaat Peelland. In opdracht van 20 gemeenten houdt RHCe taken toezicht op het gemeentelijk informatiebeheer, verzorgt hiertoe de archiefbewaarplaats/E-depot en het beheer en zorgt dat de daarin overgebrachte informatie raadpleegbaar is. Daarnaast zijn er taken aangaande regionaal erfgoed en cultuurhistorie, en worden diensten verleend aan gemeenten, publiek en erfgoedpartners. In het kader van die laatste taak stelt het RHCe informatie ter beschikking omtrent relevante designarchieven die in het beheer zijn gebracht bij het centrum in samenwerking met het Louis Kalff Instituut.

EKWC

[edit]

EKWC is een internationale artist-in-residence en research centre voor keramiek. Al meer dan 50 jaar worden hier, van over de hele wereld, kunstenaars, designers en architecten ontvangen om te experimenteren met klei. Dit levert zowel bijzondere kunstwerken op, als technische innovaties. Voor het Wikidata project van de NADD is gevraagd om informatie met betrekking tot de artists in residence die vermeld staan op de website van het EKWC. Ook de documentatie in het archief van het EKWC is interessant voor het project om relaties te kunnen leggen met de andere partners, waar zich werken van deze kunstenaars bevinden en voor onderzoek.

Zie voor overzichten EKWC: Wikidata:CopyClear/NADD/EKWC

Design Academy Eindhoven

[edit]

Design Academy Eindhoven (DAE) is een van 's werelds toonaangevende designscholen, internationaal erkend vanwege zijn vooruitstrevende en gerenommeerde professoren en alumni. Voor het project van de NADD zijn naast het archief van de DAE interessant wie er les heeft gegeven en wie er een opleiding heeft gevolgd. Met deze gegevens zijn de relaties tussen ontwerpers te visualiseren. We hebben een lijst gemaakt van alumni die in Wikidata staan, plus docenten die aan de aan DAE verbonden zijn. Op basis van lijsten die de academie op de website heeft gepubliceerd zijn alumni en winnaars van afstudeerprijzen aan Wikidata toegevoegd. Door deze werkzaamheden is het aantal alumni op Wikidata toegenomen van 86 naar 166 en het aantal op Wikidata bekende medewerkers van de DAE van 13 naar 30.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/Design Academy

Design Museum Den Bosch

[edit]

Al sinds de jaren ‘80 presenteerde Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch design en vormgeving in bijzondere en succesvolle exposities. Het museum bouwde een unieke keramiek- en sieradencollectie op en schonk doorlopend ruim aandacht aan de toegepaste kunsten: Dutch designers als Bart Hess, Wieki Somers, Maarten Baas en Scholten & Baijings, maar ook internationale vormgevers als Ettore Sottsass, toonden er hun werk. Sinds 2018 heet het museum: Design Museum Den Bosch. Zodat het publiek weet wat het kan verwachten. Design is het hart van dit museum. Het museum beschikt over een grote collectie design en enkele archieven, waaronder het ontwerparchief van Emmy van Leersum - gedigitaliseerd, het ontwerparchief van Gijs Bakker - gedigitaliseerd, het archief van Marion Herbst – nog niet gedigitaliseerd en foto’s/knipsels/archief van Hans Appenzeller – nog niet gedigitaliseerd.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/Design_Museum

Erfgoed Brabant

[edit]

Erfgoed Brabant is het provinciale kennis- en expertisecentrum voor erfgoed van de provincie Brabant. Erfgoed Brabant heeft, naast de ondersteuning van het erfgoedveld, zichzelf de taak gesteld inhoudelijke erfgoedkennis te verzamelen en over te dragen aan een breed publiek. Dit doet de Stichting o.a. door allerhande vormen van digitale informatie en inhoud met elkaar te verbinden in één groot interactief systeem op het erfgoedplatform Brabantserfgoed.nl. Erfgoed Brabant beheert daartoe de Brabant Cloud, waarin relevante datasets voor het project van de NADD zijn opgenomen. Zo ook de deelcollectie van het voormalige Museum of the Image (MOTI) dat momenteel nog in het beheer is van het Stedelijk Museum Breda. Dankzij de Brabant Cloud kan de informatie van deze dataset ook geanalyseerd worden voor het project en de informatie rondom ontwerpers toegevoegd aan Wikidata.

Dutch Design Foundation

[edit]

Dutch Design Foundation is een Stichting die zich inzet om de positie en betekenis van Nederlandse ontwerpers te versterken wil laten zien hoe ontwerpers wereldwijd vormgeven aan een positieve toekomst. De stichting faciliteert hiervoor verschillende podia, zoals Dutch Design Week en Dutch Design Awards. Daarnaast organiseert de stichting verschillende programma’s: World Design Embassies, What if Lab, Driving Dutch Design en Eindhoven Design District. Dutch Design Foundation beheert de archieven van Dutch Design Week en Dutch Design Awards die zeer relevant zijn voor het project van de NADD om het Nederlandse ontwerpveld beter zichtbaar te kunnen maken.

Fase 2

[edit]

In Fase 2 van het Wikidataproject van de NADD wordt samengewerkt met organisaties die archieven en/of collecties beheren rondom design en digitale cultuur in Nederland. Het gaat om LIMA, V2 Lab voor instabiele media, Museum Boijmans van Beuningen, RKD, Stedelijk Museum Amsterdam, Allard Pierson Museum, Nieuwe Instituut, Eye Filmmuseum en Tactical Media Files.

Nieuwe Instituut

[edit]

Nieuwe Instituut, museum voor architectuur, design en digitale cultuur, beheert het verleden van de ontwerpsector. De Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw is een van de grootste architectuurcollecties ter wereld, met zo’n vier miljoen tekeningen, maquettes, foto’s, brieven en digitale bestanden. Daarnaast zet het instituut zich in netwerkverband via het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) in voor het behoud van ontwerparchieven. Het museum beheert archieven en collectie die voor het Wikidataproject relevant zijn. Deze zijn te benaderen via de Knowledge Graph van The Other Interface. Daarnaast beheert Nieuwe Instituut de database van het Nationaal Ontwerp Archief (NOA), oftewel het Centraal Register Vormgevingsarchieven (CRVa), na overdracht door het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD). Van de datasets archieven, collectie, personen en CRVa wordt informatie gebruikt om het overzicht van makers en archieflocaties aan te vullen bij dit project.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/NOA en: Wikidata:CopyClear/NADD/HNI

RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

[edit]

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is een van de belangrijkste kunsthistorische kennisinstellingen ter wereld. Het instituut verzamelt, beheert, onderzoekt en presenteert een unieke rijkscollectie, waaronder meerdere databases, honderden archieven en 's werelds grootste bibliotheek met betrekking tot beeldende kunst van de Nederlanden in internationale context, van de late middeleeuwen tot heden. Het RKD beheert diverse archieven van belangrijke designers. De archieflocatie zal worden toegevoegd aan het overzicht van makers op Wikidata. In samenwerking met RKD wordt onderzocht hoe de RKD Artists database aangevuld kan worden met informatie vanuit dit project rondom designers en makers uit de digital culture. Resultaten hiervan zijn na afronding van fase 3 bekend.

Zie voor overzichten: wikidata:CopyClear/NADD/RKD

Boijmans van Beuningen

[edit]

Het museum bezit oude schilder- en beeldhouwkunst, moderne, hedendaagse en toegepaste kunst, pre-industriële en industriële gebruiksvoorwerpen. De collecties tekeningen en prenten, vroeg-Nederlandse schilderkunst, impressionisme en surrealisme behoren tot de absolute wereldtop. Voor het NADD zijn de collecties moderne, hedendaagse en toegepaste kunst, pre-industriële en industriële gebruiksvoorwerpen zeer belangrijk. Daarnaast beheert het museum enkele bijzondere designarchieven. De makers van deze collecties (vanuit een eerder auteursrechten project voor de helft reeds aanwezig op Wikidata) en de informatie over de beheerde designarchieven worden opgenomen in de overzichten van dit project.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/Boijmans

V2_Lab voor instabiele Media

[edit]

V2_Lab voor instabiele media is een interdisciplinair centrum voor kunst en mediatechnologie in Rotterdam. Het ontleent zijn belang aan het onderzoeken en ontwikkelen van kunstprojecten op het snijvlak van kunst, technologie en samenleving. V2_ presenteert, produceert, archiveert en publiceert over kunst die met nieuwe technologie werkt, en stimuleert het debat daarover. V2_ is een platform waar kunstenaars, wetenschappers, theoretici, soft- en hardware-ontwikkelaars, en onderzoekers uit verschillende disciplines hun bevindingen kunnen uitwisselen. Voor het Wikidata project van de NADD worden de personen en bedrijven geanalyseerd en toegevoegd aan Wikidata die zich bezighouden met digitale cultuur.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/V2

Stedelijk Museum Amsterdam

[edit]

De missie van het Stedelijk is om het leven van mensen te verrijken met moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. De toonaangevende collectie op het gebied van beeldende kunst en vormgeving is voor het NADD zeer belangrijk. Ook beheert het museum enkele archieven van toonaangevende designers. Informatie over de makers van deze collecties en informatie over de beheerde designarchieven worden opgenomen in de overzichten van dit project.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/Stedelijk Amsterdam

LI-MA

[edit]

Het LI-MA Living Media Art is een platform voor digitale kunst en mediakunst in Amsterdam. Met jarenlange ervaring in conservering en beheer en als een toonaangevende pionier in het veld, speelt LI-MA een sleutelrol in het toekomstbestendig archiveren, behouden en verspreiden van werken uit het veld van mediakunst. Lima is een belangrijke partner in het vergroten van de zichtbaarheid van kunstenaars uit het digitale domein.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/LIMA

Tactical Mediafiles

[edit]

Het fenomeen 'tactische media' ontstond begin jaren negentig, toen mediakunstenaars en activisten vonden dat een onderscheid tussen de werkelijkheid op straat en de media (een representatie) niet langer houdbaar was. De samenleving werd door de media doordrenkt en beïnvloedt. Om tegenwicht te bieden aan deze dominante mediacultuur moesten nieuwe strategieën worden ontwikkeld. Tactical Media Files beheert een online archief van actuele evenementen, artikelen en video's. Voor het Wikidata project van de NADD worden de videokunstenaars geanalyseerd en toegevoegd aan Wikidata.

Eye Filmmuseum

[edit]

Het Eye Filmmuseum beschikt over een zeer grote collectie met meer dan 54.000 films uit alle genres en aan film en digitale cultuur gerelateerde collectie en archieven. Voor het onderzoek van de NADD zijn o.a. de makers van de affichecollectie (circa 6.000 affiches) museum interessant en de gegevens over animatiekunstenaars uit de nalatenschap van het Nederlands Instituut voor Animatiekunstenaars. De gegevens van deze makers worden toegevoegd aan de informatie op Wikidata.

Allard Pierson Museum

[edit]

Het Allard Pierson Museum beheert internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van archeologie, boekgeschiedenis, cartografie, grafische vormgeving, Joodse cultuurgeschiedenis, natuurlijke historie en podiumkunsten. Voor het onderzoek van de NADD is de collectie rondom grafische vormgeving van groot belang, ook omdat belangrijke collecties als die van het NAGO zijn overgedragen aan het Allard Pierson museum. De Stichting Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) werd in 1992 opgericht met als doel om de archieven van Nederlandse of in Nederland wonende grafisch ontwerpers te verwerven, te ontsluiten en te behouden. Toen de Stichting in 2014 werd opgeheven, werden een aantal van haar taken overgedragen aan het Wim Crouwel Instituut, opgericht in 2013. De design archieven werden grotendeels ondergebracht bij het Allard Pierson museum als een van de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dank zij de data van het Allard Pierson kan de archief locatie van diverse grafische ontwerpers worden toegevoegd aan de overzichten.

Fase 3

[edit]

In Fase 3 van het Wikidataproject van de NADD wordt samengewerkt met diverse belangrijke organisaties in Nederland die collecties en/of archieven beheren rondom design en digitale cultuur in Nederland, of aanvullende informatie kunnen leveren voor de overzichten met makers in het Nederlandse ontwerpveld zoals: Mu, Centraal Museum Utrecht, Kunstmuseum, CODA, Drents Museum, Museum Moderne Kunst Arnhem, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Museum van het boek, ModeMuze en Sieradenmuze.

Centraal Museum Utrecht

[edit]

Het Centraal Museum is een van de oudste stadsmusea van Nederland. Het museum beheert een grote collectie beeldende kunst, design, mode en stadsgeschiedenis. Met name de collectie design en mode is voor het wikidata project van de NADD zeer relevant. Daarnaast beheert het museum een aantal belangwekkende designarchieven zoals het Rietveld Schröder archief. De informatie van de makers (design en mode) en de archieven zal worden geanalyseerd en toegevoegd aan het project.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/Centraal Museum

Kunstmuseum

[edit]

Het Kunstmuseum in Den Haag heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. Met name de collectie mode en toegepaste kunst is van groot belang voor het wikidata project van de NADD. Informatie van de makers van deze collecties wordt toegevoegd aan het project.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/Kunstmuseum

Drents Museum

[edit]

Het Drents Museum heeft een grote collectie met ruim 90.000 voorwerpen. Voor het Wikidata project van de NADD is de collectie Kunst 1885–1935 zeer relevant. Deze bestaat voor een groot deel uit nalatenschappen van kunstenaars die door de Stichting Schone Kunsten geschonken is. Deze collectie omvat naast werken ook archiefmateriaal. Dankzij samenwerking met het museum worden kunstenaars en archief locaties toegevoegd aan de overzichten.

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

[edit]

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is het rijkscultuurfonds voor vormgeving, architectuur en digitale cultuur. Het fonds financiert vernieuwende ontwerpprojecten van makers en culturele instellingen in de creatieve industrie. Veel van deze projecten zijn interdisciplinair. De Regeling Talentontwikkeling van het fonds is bedoeld voor de artistieke en professionele ontwikkeling van opkomende ontwerpers en makers actief op het gebied van vormgeving, architectuur of digitale cultuur en de cross-overs daartussen. Voor het Wikidataproject zullen als pilot de jonge ontwerpers gepubliceerd op het Platform Talent (https://talent.stimuleringsfonds.nl/) toegevoegd worden aan Wikidata personen.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/Stimuleringsfonds_Creatieve_Industrie

BNO

[edit]

De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) verbindt, vertegenwoordigt en versterkt ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland. De ontstaansgeschiedenis van de BNO gaat terug tot het jaar 1904, met de oprichting van de VANK (Nederlandse Vereniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst) op 23 april 1904. Het archief, het (historische) ledenbestand en de overzichten met ereleden dragen bij aan het beter zichtbaar maken van het Nederlands ontwerpveld.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/BNO

Modemuze

[edit]

Platform Modemuze.nl verbindt sinds 2015 museale collecties met verhalen over mode, en/of sieradenmuze. Modemuze fungeert voor deze musea als een online tentoonstellingsruimte, vrij toegankelijk voor publiek en probeert het publiek via blogs en een nieuwsbrief te laten participeren. Als onderdeel van Modemuze richt Sieradenmuze zich op het delen van kennis over sieraden, het samenbrengen van een sieraden community en het onder de aandacht brengen van sieraden bij een breed en divers publiek. Sieradenmuze verbindt hiervoor actief inspiratie, actualiteit en kennis. Door de samenwerking met Modemuze en Sieradenmuze kunnen we binnen het NADD project het Nederlands ontwerpveld op het gebied nog beter zichtbaar maken.

Museum van het boek (Meermanno)

[edit]

Museum 'Huis van het boek' beschikt over een zeer omvangrijke collectie van circa 20.000 boeken en 350 handschriften. Buiten kostbare oude boeken verzamelt het museum ook boeken uit de periode van 1850 tot heden, met als uitgangspunt de vorm en de vormgeving van het boek. Het museum bezit daarnaast de grootste ex-libriscollectie van Nederland. Voor het NADD project is met name de informatie over de grafische ontwerpers zeer relevant en de archivalia die het museum beheert van deze makers. Deze informatie wordt toegevoegd aan de overzichten.

Mu Hybrid Art House

[edit]

MU, voluit MU Hybrid Art House geheten, is een hedendaagse kunstgalerie met nationaal en opkomend talent in een voormalige Philipsfabriek op Strijp-S, Eindhoven. Mu organiseert exposities en events met hedendaagse kunstenaars, die werken op het snijvlak van innovatie en technologie. De samenwerking met MU levert een bijdrage aan het beter zichtbaar kunnen maken van makers die werkzaam zijn binnen het werkveld digitale cultuur.

Moonshot Digitale Cultuur

[edit]

Het Moonshot Digitale Cultuur wil het digitale cultuurveld als zelfstandig veld definiëren en is een initiatief van Cinekid, IDFA, MU Hybrid Art House, NAPA, NFF en Het Nieuwe Instituut. De informatie die met dit Moonshot wordt verzameld, zoals het overzicht met makers die zich bezighouden met digitale cultuur dragen bij aan een gedetailleerd beeld van digitale cultuur, de spelers, de waarde van het veld, de knelpunten en mogelijke oplossingen.

Vervolg

[edit]

Vanaf september start het vervolg op het Wikidata traject waarvan fase 3 voor de zomervakantie wordt afgerond. Het doel van het vervolgproject: alle via open bronnen te achterhalen archieflocaties van Nederlandse ontwerpers, ontwerpduo's, ontwerp bureaus en relevante fabrikanten toevoegen aan Wikidata. Hiervoor wordt samengewerkt met lokale, regionale, provinciale en landelijke archieven en archiefinstellingen, zoals Stadsarchief Amsterdam, Stadsarchief Rotterdam, Utrechts Archief, Gelders Archief, Haags Gemeentearchief, IISG.

Daarnaast wordt de komende maanden hard gewerkt aan het verbeteren en aanvullen van de verzamelde informatie van de makers op Wikidata. Een bijdrage leveren aan dit project? Dat kan! De monitoringsoverzichten laten zien waar nog data ontbreekt of gecontroleerd moet worden.

Zie voor overzichten: Wikidata:CopyClear/NADD/monitor

Overzichten

[edit]