Yardım:Tanım/genel prensipler

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Description/general principles and the translation is 100% complete.

Bunlar, Vikiveri'nin dillerden bağımsız makale tanım prensipleridir. Değişmesi muhtemel bilgilerden kaçının

"şimdiki", "görevli", "beklenen", "gelecek yılın" gibi kelime ve ifadelerin değiştirilmesi gerekebilir. Örneğin, Tatsumi Kimishima'dan bahsediliyorsa "Nintendo'nun şimdiki yöneticisi" ifadesi yerine "Nintendo'nun beşinci yöneticisi" ifadesinin kullanılması daha iyi olur. İki ifade de doğrudur ancak önceki ifade Kimishima Bey görevden ayrılınca değişecekken sonraki ifade değişmeyecektir. Sadece "Nintendo'nun başkanı" ifadesini kullanmak da uygun olur çünkü bu ifade de Tatsumi Kimishima adında çok sayıda önemli insan olması durumunda anlam ayrımını belirtmek için yeteri kadar bilgi sağlar.

Sporcular için, sporcuların oynamakta olduğu takımları belirtmek iyi bir fikir değildir çünkü bu takımlar değişebilir. Daniel Alves'den bahsederken "FC Barcelona'da oynayan futbol oyuncusu" ifadesi yerine "Brezilyalı futbol oyuncusu" ifadesi kullanılmalıdır çünkü Daniel Alves'in oynadığı takım değişebilir.

Ön yargılı, taraflı veya reklamlı ifadelerden kaçının

Tarafsızlık; Wikidata, Wikipedia ve diğer Wikimedia projelerinin temel değerlerinden biridir. Taraflı veya ön yargılı bir dil kullanmaktan kaçınarak tanımları objektif tutmaya çalışın. Ayrıca, reklam olarak yorumlanabilecek terimleri kullanmaktan kaçının. "Amerikalı roman yazarı" nesnel bir ifadeyken "Amerika'daki en iyi roman yazarı" hem reklam nitelikli hem de ön yargılı bir ifadedir.

Tartışmalı iddialardan kaçının

Tanımlar, bilgiyi hem isabetli hem tarafsız olarak yansıtmalıdır. Mümkünse, tanımlarda tartışmalı ifadeler içermekten kaçınmalısınız. Örneğin, Pinnacle Islands'i "Doğu Asya'da bir grup ada" olarak tanımlamak "bir grup Japon adası" veya "bir grup Çin adası" olarak tanımlamaktan daha uygundur. Makalede, makalenin tanımından çok daha fazla bilgi olacağını unutmayın.

Wikimedia ad alanı kurallarını takip edin

Vikiveri, bir sitenin ana ad alanının dışında bulunan çeşitli Wikimedia site sayfası türleri için ögeler içerir (örneğin, Vikipedi'deki maddeler dışındaki sayfalar). Bunlara şablonlar, kategori sayfaları, yardım sayfaları ve özel sayfalar dâhildir. Bir öge yalnızca Wikimedia sitesi kullanımı içinse, açıklamasında siteden bahsetmelidir. Bu, okuyucuların bir bakışta normal içerikle uğraşmadıklarını bilmelerini sağlar.

Örnekler:

Etiket: Top Gear
Açıklama: Wikipedia anlam ayrımı sayfası
Bu öge, Top Gear adı verilen şeyler için Vikipedi anlam ayrımı sayfasıdır.

Etiket: Portal:History
Açıklama: Tarih alanıyla ilgili içeriği sergileyen Vikipedi portali
"Portal:" dâhil edilmesine rağmen, başlıkta Vikipedi'ye aşina olan kişilere bunun bir Vikipedi portali olduğunu açıkça belirtir. Vikiveri'yi kullanan herkes bunun ne anlama geldiğini bilemeyebilir. Bu yüzden bunun bir Vikipedi portali olduğunu belirtmek yine de iyi bir fikirdir.

Açıklamalar tanım değildir

Maddenin temsil ettiği kavram, açıklama ile değil ifadelerle tanımlanır. Bir ögeyi başka bir ögeden ayırmanız gerekiyorsa, özel bir açıklama eklemeden önce kaynaklarla doğru ifadeleri ekleyin. Ayrıca, ögeleri ararken, açıklamanın doğruluğuna güvenmediğinizde, doğru ögeyi bulduğunuzdan emin olmak için ifadeleri kontrol edin.