Wikidata:Gegevensdonatie

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikidata:Data donation and the translation is 100% complete.
Datadonatie
Deze pagina is bedoeld voor instellingen, bedrijven, organisaties en individuen die geïnteresseerd zijn in het toevoegen van data aan Wikidata.

Deze gerelateerde onderwerpen zullen van pas kunnen komen:

Over Wikidata

Data doneren aan Wikidata
Linked Data - San Francisco

Wikidata is een meertalige opensource database die gelezen en geschreven kan worden door zowel mensen als machines. Het geeft data in alle talen die worden ondersteund door de WikimediaFoundation, en creëert een mogelijkheid gelijk aan Wikimedia Commons voor bestanden. De data op Wikidata wordt bijgehouden en toegevoegd door een (grote) groep vrijwilligers en machines, net zoals op andere Wikimedia projecten zoals Wikipedia.

Wikidata heeft ondertussen miljoenen items, die elk een ding representeert zoals personen, kunstwerken, concepten, of iets dergelijks. Elk item heeft enkele verklaringen die bestaan uit eigenschappen zoals geboortedatum en de waarde die daarbij hoort. Daarnaast kunnen er ook externe bronnen aangehaald worden zoals een VIAF ID.

Wikidata wordt gehost door de Wikimedia Foundation, een nonprofit organisatie die de vrije, meertalige inhoud wil verspreiden en uitbreiden.

Welke data worden gebruikt

Wikidata focust zich op een basislevel van nuttige informatie over de wereld en linkt naar andere bronnen voor specialistische onderwerpen. Bronnen voor data op Wikidata moeten:

  • Betrouwbaar zijn
  • Publiekelijk beschikbaar zijn

De beste manier om uit te vinden welke delen van de data voor Wikidata nuttig zijn, is om de gemeenschap raad te plegen.

Waarom data toevoegen aan Wikidata

Er zijn vele redenen om data aan Wikidata toe te voegen, zoals:

Help meer mensen uw informatie te delen

Data van Wikidata wordt gebruikt door vele drukbezochte pagina's, waaronder Wikipedia een van de drukst bezochte is met 15 miljard bezoeken per maand.

Verbeteren openbare kennis

Wikidata host gegevens die kunnen worden gebruikt op Wikimedia-projecten en daarbuiten. Door gegevens aan Wikidata toe te voegen, creëert u een raamwerk en checklist om uw onderwerp goed te behandelen en up-to-date te houden in alle Wikimedia-projecten in vele talen.

Het verkeer naar uw website verhogen

Iedereen die Wikidata of andere sites bekijkt die Wikidata gebruiken, waaronder Wikipedia, kan een link zien voor de bron van de gegevens, waardoor het gemakkelijk is om uw website te bezoeken.

Maak uw gegevens nuttiger voor uzelf en anderen

Onder Tim Berners-Lee's (de uitvinder van het World Wide Web) 5-sterren Open Data-abonnement wordt het beschikbaar stellen van uw gegevens als spreadsheet beoordeeld als 2 sterren, maar het toevoegen aan Wikidata zal het beoordelen als 5 sterren, waardoor het kan profiteren van het netwerkeffect. Door gegevens toe te voegen aan Wikidata wordt het nuttiger, u kunt:

  • Combineren met andere gegevens
  • Wikidata-hulpmiddelen gebruiken tools om de gegevens te verkennen
  • Uw gegevens weergeven samen met gegevens uit andere bronnen


Organisaties die met Wikidata hebben gewerkt

Casestudies

Veel organisaties kiezen ervoor om met Wikidata te werken. Er zijn casestudies beschikbaar over de volgende projecten:

Organisaties waarvan gegevens zijn toegevoegd aan Wikidata

Gegevens van veel organisaties zijn toegevoegd aan Wikidata. Dit omvat:

  • Art UK (voorheen bekend als BBC: Your Paintings)
  • Bibliothèque nationale de France: ID's, referenties en biografische gegevens
  • British Museum: Thesaurus
  • National Library of Australia: Identificatie van personen
  • Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie: Biografieën van kunstenaars
  • UNESCO: Programma inschrijvingen bv. Werelderfgoedlocaties
  • National Nuclear Data Center: Nuclide stabiliteit, natuurlijke abundantie, verval en halfwaardetijd

Wikidata en copyright

Een overzicht van open data en datalicenties is hier beschikbaar.

Alle gegevens op Wikidata zijn vrijgegeven onder Creative Commons CC0 (publiek domein). Individuele feiten en identificatoren, zoals nummers en ID's, zijn echter niet auteursrechtelijk beschermd. Als u een instelling bent die in Europa is gevestigd, valt mogelijk uw volledige ID-lijst onder het auteursrecht van de database, maar we zouden niet de hele lijst in bulk kopiëren; integendeel, vrijwilligers voegen de meesten van hen individueel toe, één voor één. Voor meer informatie zie de Wikimedia Foundation's richtlijnen inzake databaserechten.

Elke database is anders. Om te bepalen of uw organisatie een licentiewijziging op uw gegevens moet aanbrengen of dat het gedeelte van de gegevens dat u beschikbaar wilt stellen niet onder het auteursrecht valt, neemt u contact op met de Wikidata-gemeenschap.

Hergebruik en combinatie van Wikidata-gegevens

Er zijn veel hulpmiddelen om gegevens op Wikidata te manipuleren, voor een volledige lijst zie de Wikidata externe hulpmiddelen en de map Tools.

Hergebruik van gegevens

Het is eenvoudig om toegang te krijgen tot gegevens op Wikidata. Gegevens kunnen worden hergebruikt in Wikimedia-projecten en daarbuiten, waardoor spannende toepassingen mogelijk worden.

U kunt onze gegevens gebruiken, waaronder vertaalde namen, geboorte- / overlijdensdata en -locaties, gratis afbeeldingen, noem maar op.

Uw gegevens matchen met andere datasets

Er bestaan veel hulpmiddelen om uw gegevens uit te breiden of te controleren met gegevens uit andere bronnen. Een voorbeeld is BEACON die u een lijst kan geven van uw ID's die zijn vergeleken met alle andere die we hebben voor dezelfde items, bijvoorbeeld Art UK-artiesten tegen VIAF. Mix'n'match en OpenRefine kunnen worden gebruikt om verbindingen te maken tussen uw database en Wikidata.

Visualisaties

Er bestaan verschillende hulpmiddelen om Wikidata-gegevens te visualiseren, waaronder:

  • Histropedia: gebruikt gegevens van Wikipedia en Wikidata om automatisch interactieve tijdlijnen te genereren met gebeurtenissen die zijn gekoppeld aan Wikipedia-artikelen. Voorbeeld: De Apollo-missies
  • Monumental: een hulpmiddel waarmee u gebouwd erfgoed kunt verkennen en meer te weten kunt komen over monumenten door informatie te verzamelen Wikidata, Wikipedia en Wikimedia Commons. Voorbeeld: Parijs
  • Wikidata Graph Builder: gebruikt gegevens van Wikidata om grafieken van concepten en hun gerelateerde concepten te maken.
  • Wikidata Query Service: Een service die de mogelijkheid biedt om complexe query's uit te voeren op items in Wikidata en gerelateerde hulpmiddelen, bijvoorbeeld Werelderfgoedsites


Hoe gegevens toe te voegen aan Wikidata

Het proces van het toevoegen van Wikidata kan technisch uitdagend zijn, maar de Wikidata-gemeenschap is erg blij om met u te bespreken wat de beste aanpak is en hulp te bieden waar nodig. Het basisproces is:

  1. Neem contact op met de Wikidata-gemeenschap en beschrijf welke gegevens u hebt en wilt opnemen in Wikidata.
  2. Bepaal samen met de Wikidata-gemeenschap welke gegevens geschikt zijn om te importeren.
  3. Werk samen met de Wikidata-gemeenschap om de gegevens te importeren.
  4. Houd de gegevens up-to-date of deel de bronnen die anderen nodig hebben om dit te doen.

1. Neem contact op met de Wikidata-gemeenschap

Er is een centraal prikbord om contact op te nemen met de Wikidata-gemeenschap genaamd Projectchat.

  1. Maak uw eigen Wikimedia-account aan (gebruik niet de naam van een organisatie in de titel).
  2. Zorg dat u bent ingelogd
  3. Ga naar de Projectchat pagina.
  4. Klik op de blauwe knop Nieuw onderwerp starten.
  5. Schrijf een bericht en zorg ervoor dat u een titel opneemt in de titelregel.
  6. Onderteken het bericht door ~~~~ aan het einde van uw bericht te schrijven.
  7. Klik op Toon voorbeeld onder uw bericht om er zeker van te zijn dat uw bericht correct is geschreven, u zult zien dat uw gebruikersnaam is verschenen waar de ~~~~ zijn toegevoegd.
  8. Klik op Voeg onderwerp toe om het bericht te plaatsen.

Gebruikers zullen uw bericht beantwoorden op de projectchatpagina of op uw gebruikerspagina die u kunt openen door te klikken op Praten bovenaan het scherm naast uw gebruikersnaam. Let op: pagina's worden na korte tijd gearchiveerd om ruimte te maken voor nieuwe berichten, om toegang te krijgen tot oude berichten ga naar de Archiefindex.

U kunt ook IRC of Telegram gebruiken.

2. Bepaal met de Wikidata-gemeenschap welke gegevens u wilt importeren

Wikidata bevat niet alle beschikbare gegevens, maar slechts een nuttige subset. Raadpleeg onze criteria voor de minimale vereisten.

3. Werk samen met de Wikidata-gemeenschap om de gegevens te importeren

Er zijn verschillende manieren om gegevens aan Wikidata toe te voegen, waaronder:

Handmatige gegevensinvoer

Iedereen kan handmatig gegevens toevoegen aan Wikidata.

Online hulpmiddelen

Er zijn een aantal online hulpmiddelen om te helpen bij het importeren van gegevens in Wikidata. Enkele daarvan die specifieke workflows voor gegevensimport ondersteunen, zijn:

  • Mix'n'match bevat lijsten met belangrijke concepten uit betrouwbare bronnen en maakt het mogelijk om de namen met één klik te koppelen aan Wikidata-items. Het is mogelijk om uw lijst op te nemen. Lees de blogpost over de motivatie achter Mix'n'match.
  • Het primaire bronnenhulpmiddel maakt een curatieworkflow mogelijk voor gegevensdonaties aan Wikidata, waar Wikidata-editors gegevens die aan de gemeenschap worden aangeboden, kunnen bekijken, bewerken of weigeren. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld voor datasets van Freebase, maar kan worden gebruikt voor elke verzameling van zeer grote niet-samengestelde datasets.
  • Met QuickStatements kunnen gebruikers items maken en lijsten met verklaringen uploaden op basis van invoer in een door tabs gescheiden indeling die uit spreadsheets wordt geëxporteerd


Wikidata API

De Wikidata API is een webservice die gemakkelijke toegang biedt tot wikifuncties, gegevens en metagegevens via HTTP.

Bots

Bots (ook bekend als robots) zijn hulpmiddelen die worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren zonder de noodzaak van menselijke actie. Bots op Wikidata kunnen onder andere interwikilinks, labels, beschrijvingen, verklaringen, referenties toevoegen en zelfs items maken. We verzamelen ook hints en inspiratie voor uw eigen code om data te importeren met een bot.


4. Houd de gegevens up-to-date

Wikidata wil al tientallen jaren data delen met mensen en machines over de hele wereld. Hoewel sommige gegevens tijdloos lijken, bevat uw import waarschijnlijk gegevens die op een gegeven moment niet langer geldig of volledig zijn. Als de gegevens niet worden bijgehouden, kunnen ze niet alleen hun waarde verliezen, maar ook desinformatie worden.

Tenzij u een gemakkelijk herhaalbare gegevensimport hebt gemaakt, kunt u:

  • documentatie, scripts en andere technische bronnen verstrekken onder een vrije licentie, zodat de gemeenschap wikidata vanaf nu gemakkelijk synchroon kan houden met de gegevensbron, of
  • zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het bijhouden van de gegevens.

Een manier om uzelf te motiveren om de gegevens te onderhouden, is door ze te gebruiken. Zorg ervoor dat u profiteert van het potentieel van Wikidata.

Andere manieren waarop organisaties betrokken kunnen zijn bij Wikimedia

Er zijn een aantal manieren waarop organisaties betrokken kunnen zijn bij Wikimedia, waaronder:

  • Het beschikbaar maken van media-inhoud
  • Bijdragen aan Wikipedia-artikelen
  • Hosting Wikimedia evenementen
  • Het hosten van een Wikimedian in Residence

Voor meer informatie neem contact op met uw lokale Wikimedia-afdeling.

Nuttige links

Een introductie van Wikidata
Gemeenschapsportaal
Een verklarende woordenlijst van Wikidata-termen
Wikidata map Tool
Maak een Wikimedia-account aan (gebruik niet de naam van een organisatie in de titel).